Koronavirusepidemian (COVID-19) leviämisen ehkäisyyn tähtäävät toimet varhaisnuorisotyön toiminnassa

Alla oleva päivitetty 2.1.2021.

Tämä ohje on laadittu Suomussalmen seurakunnan varhaisnuorisotyön tarpeita ajatellen THL:n ja Pohjois-Suomen AVIn antamien ohjeiden ja määräysten pohjalta.

Yleistä

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt toimialueensa kuntien* alu­eella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset ko­koontumiset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Tämä määräys on voimassa ajalla 19.12.2020-18.1.2021.

Suomussalmen seurakunnan varhaisnuorisotyö ei järjestä leirejä eikä tapahtumia ajalla 19.12.2020-18.1.2021. Kerhotoiminta säilyy, kuten tähänkin asti. Mukana olevien henkilöiden määrää kuitenkin rajoitetaan 20 henkilöön.

Osallistumisen perusteet

Kerhoihin saa osallistua vain terveenä. Lieväoireisenakaan ei voi osallis­tua. Myös perheen on oltava oireeton.

Oireiden ilmaantuessa tulee koronain­fektion mahdollisuus selvittää viivytyk­settä. Arvion testaamistarpeesta saa soittamalla omalle terveysasemalle tai numeroon 116 117.

Riskiryhmään kuuluvan henkilön osallistumisen arvioi osallistuja itse tai osal­listujan huoltaja, joka konsultoi tarvittaessa hoitavaa lääkäriä.

Ilmoittautumisen voi perua lähelläkin tapahtumaa. Osallistujien tulee varau­tua siihen, että kerho saatetaan joutua perumaan lyhyelläkin varoitus­ajalla.

Tehostettu hygienia

Kaikki osallistujat pesevät kätensä:

• aina tullessaan tapahtumaan sekä ennen kotiinlähtöä
  • ennen ruokailua
  • wc-käynnin jälkeen
  • siirryttäessä ulkoa sisälle
  • aivastamisen, yskimisen tai niistämisen jälkeen
  • kun kädet ovat näkyvästi likaiset

Lasten käsien pesu tapahtuu valvotusti.

Käsienpesun jälkeen kädet kuivataan kertakäyttöisiin käsipyyhkeisiin.

Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta (desinfiointi). Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu valvotusti.

Kasvojen ja nenän koskettamista tulee välttää.

Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenä­liina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

Ruokailutilanteet

Ruoanlaitossa ja ruokailussa kiinnitetään erityistä huomiota hygieniaan.

Ruokailua ennen pestään kädet huolella. Mitään ei syödä käsin samasta asti­asta.

Tarpeettomien lähikontaktien välttäminen

Turvavälejä ja väljyyttä pyritään pitämään yllä kaikessa toiminnassa. Erityi­sesti osallistujien ollessa pieniä lapsia, turvavälejä ei pystytä noudattamaan täysimääräisesti. Myös leiritoiminnassa turvavälien noudattaminen ei ole aina mahdollista.

Ohjelman suunnittelussa otetaan huomioon turvavälit mahdollisimman hy­vin.

Siivous

Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten askartelutarvikkeiden (sakset ym.) käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.

Omia leluja tai muita tarvikkeita yhteiseen käyttöön ei tuoda kotoa.

Sairastumiseen varautuminen

Kenenkään ei pidä tulla mukaan toimintaan, jos hänellä tai perheessä on mi­tään sairastumiseen viittaavia oireita. Lieväoireisenakaan ei voi osallistua.

Jos joku sairastuu, oireinen henkilö siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. Molemmat käyttävät maskeja. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyy­den. Lapsen kotiväki on vastuussa mahdollisen koronavirustestiin osallistu­misesta ja olemisesta yhteydessä terveydenhoidon ammattilaisiin.

Lisätiedot ja kysymykset

Suomussalmen seurakunnan varhaisnuorisotyön toiminnasta vastaa

vs. nuorisotyönohjaaja Kauko Pohjonen
puh. 0440 615 235, **@**

Viranomaisten antamat määräykset ja ohjeet

Tartuntatautilain 58 §:n mukainen päätös Kainuun maakunnan alueelle 19.12.2020 – 18.1.2021 (Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 17.12.2020)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Kainuun sote) verkkosivuilta löytyy lisätietoa ja ohjeistuksia aiheeseen liittyen.

*Pohjois-Suomen AVIn toiminta-alueen kunnat ja kaupungit:

Alavieska, Haapajärvi, Hailuoto, Hyrynsalmi, Ii, Kajaani, Kalajoki, Kempele, Kuhmo, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Paltamo, Pudasjärvi, Puolanka, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Reisjärvi, Ristijärvi, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Sotkamo, Suomussalmi, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala, Ylivieska