Tiedote osallistujille ja huoltajille

Tiedote osallistujille ja huoltajille

Suomussalmen seurakunnan toimet Koronaviruksen varalle päiväleireillä:

Valtioneuvoston 4.5.2020 julkaisema linjaus sallii enintään 50 hengen kokoontumiset 1.6.2020 alkaen. Linjaus avaa mahdollisuuden toteuttaa seurakunnan kokoavaa kesätoimintaa tämän henkilörajauksen ja muut turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

Poikkeusolojen huomiointi:

• Yönylileirejä järjestetään vasta juhannuksen jälkeen
  • Kesäkuussa päiväleirit ovat mahdollisia
  • Suositaan tapahtuman järjestämistä ulkoilmassa sisätilan sijaan. Osallistujien tulee varata tarpeeksi vaatetta ulkoilua varten.
  • Tapahtumaan saa osallistua vain terveenä. Lieväoireisenakaan ei voi osallistua. Myös perheen on oltava oireeton. Oireiden ilmaantuessa tulee koronainfektion mahdollisuus selvittää viivytyksettä. Arvion testaamistarpeesta saa soittamalla omalle terveysasemalle tai numeroon 116 117.
  • Riskiryhmään kuuluvan henkilön osallistumisen arvioi osallistuja itse tai osallistujan huoltaja, joka konsultoi tarvittaessa hoitavaa lääkäriä.
  • Ilmoittautumisen voi perua vielä lähellä tapahtuman ajankohtaa.
  • Osallistujien tulee varautua siihen, että tapahtuma saatetaan joutua perumaan lyhyelläkin varoitusajalla

Tehostettu hygienia:

• Kaikki osallistujat pesevät kätensä aina tullessaan tapahtumaan sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, wc-käynnin jälkeen, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen, yskimisen tai niistämisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset.
  • Lasten käsien pesu tapahtuu valvotusti.
  • Kädet kuivataan kertakäyttöisiin käsipyyhkeisiin.
  • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa.
  • Kasvojen ja nenän koskettamista tulee välttää.
  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

Ruokailu:

• Ruoanlaitossa ja ruokailussa kiinnitetään hygieniaan erityisesti huomiota
  • Ruokailua edeltää huolellinen käsienpesu. Leirillä järjestäjän puolesta tarjottava ruoka annostellaan henkilökunnan toimesta. Leiriläiset tuovat omat eväät. Mitään ei syödä käsin samasta astiasta.
  • Ruokailu porrastetaan tarvittaessa.

Siivous:

• Kosketuspinnat pyyhitään vähintään päivittäin tai tilojen käyttäjien vaihtuessa (ovenkahvat, käsinojat, pöydät, valokatkaisijat ja hanat jne)
  • Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten askartelutarvikkeiden (sakset ym.) käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.
  • Omia leluja tai muita tarvikkeita yhteiseen käyttöön ei tuoda kotoa.

Tarpeettomien lähikontaktien välttäminen:

• Osallistujamäärä on mitoitettu käytettävissä olevan alueen ja tilojen mukaan.
  • Turvavälejä ja väljyyttä pyritään pitämään yllä kaikessa toiminnassa. Koska osallistujina ovat pienet lapset, ymmärrettävistä syistä turvaväleistä ei aina voida pitää kiinni 100%:sti
  • Kehotetaan ja opastetaan välttämään fyysistä kontaktia kuten halailua, kontaktileikkejä yms. Ohjelmassa tämä otetaan huomioon mm. leikkien valinnassa ja osallistujien jakamisessa pienempiin ryhmiin.
  • Turvavälit huomioidaan pöydässä istuttaessa. Vältetään kasvokkain istumista saman pöydän ääressä.
  • Leirillä ei vieraile ulkopuolisia henkilöitä.
  • Isoset ja henkilökunta pysyvät samana aina yhden leirin ajan.
  • Leiriläisten tuonti ja haku tapahtuvat parkkipaikalta. Hakutilanteessa on huomioitava turvavälit. Sisätiloihin ei voi tulla ulkopuolisia.

Sairastumisiin varautuminen:

• Kenenkään ei pidä tulla mukaan toimintaan, jos hänellä tai perheessä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Lieväoireisenakaan ei voi osallistua.
  • Jos joku toiminnassa mukana oleva sairastuu, oireinen henkilö siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhemman tuloa, aikuisen valvonnassa. Molemmat käyttävät maskeja. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden. Toimitaan infektiolääkärin ohjeiden mukaan.