KORONA (Covid - 19) - SEURAKUNNAN TIEDOTE
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Suomussalmen seurakunta

KORONA (Covid - 19) - SEURAKUNNAN TIEDOTE

 

KIRKKOHERRANVIRASTO JA TALOUSTOIMISTO
avoinna ma - pe klo 9.00-11.00 ja 11.30-14.00

Kirkkoherranvirasto 08 617 2321
Taloustoimisto suorat numerot
0440  615 237 ja 050 349 6761
 


DIAKONIATYÖ - päivystys

Maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin
klo 9.00-11.00

 


PÄIVITETYT OHJEET 15.1.2021

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä kokoontumisrajoituksia Kainuun kuntien alueella 19.1. - 8.2.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Kainuun alueella 8. helmikuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että virusturvallisuus niissä voidaan varmistaa THL:n ja OKM:n 21.9.2020 annettua ohjetta noudattaen.

Määräys koskee Kainuun alueen kaikkia kahdeksaa kuntaa: Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto antoi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kestoltaan ja sisällöltään erilaisen rajoituspäätöksen.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto huomioi päätöstä tehdessään Kainuun alueellisen koordinaatiotyöryhmän kokonaisarvioita alueellisesta koronaepidemian tilanteesta ja suosituksia torjuntatoimiksi.

Kahden viimeisen viikon aikana COVID-19 -tapausten ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on ollut Kainuussa 26,4. Tautitilanne muuttuu päivittäin.

Kainuussa ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa ja rajoitusmääräyksellä halutaan minimoida yleisötilaisuuksien yhteyteen liittyvää yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen riskiä.

Jos tartuntatautitilanne muuttuu äkillisesti, kunta voi tehdä tiukempia rajoituksia ja paikallisilla torjuntatoimilla voidaan tehokkaasti estää tautiryvästymien leviämistä. Epidemiologisen tilanteen muuttuessa myös aluehallintovirasto voi arvioida tilannetta uudelleen ja tehdä mahdollisen rajoitusmääräyksen useiden kuntien alueelle.

Turvavälit ja hyvä hygienia ehkäisevät epidemian leviämistä

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksen tarkoituksena on ehkäistä alueellaan yleisvaarallisen tartuntataudin leviämistä ja tartuntatautitilanteen pahenemista. Joukkoaltistumisten ja taudin leviämisen riski on erityisen suuri kaikissa tilanteissa, joissa suuri joukko ihmisiä kokoontuu ja voi päätyä lähikontaktiin keskenään. Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa tartunnan torjuntatoimista on välttämätöntä huolehtia. THL:n ja OKM:n ohjeessa edellytetään muun muassa, että:

 • osallistujien välille on lähikontaktien välttämiseksi turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälien ylläpitämiseen
 • tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä.
 • järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Kun kokoontumisissa noudatetaan riittäviä turvaohjeita, voidaan tartunnan riskiä olennaisesti vähentää.

 

JUMALANPALVELUKSET toimitetaan ilman seurakuntalaisten läsnäoloa
Striimataan Ämmänsaaren kirkosta

KONSERTIT striimattuina

https://www.facebook.com/suomussalmenseurakunta/
 

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

 • Kirkolliset toimitukset/perhejuhlat suositellaan järjestettävän lähipiirin kesken. Max osallistujamäärä/toimitus on 20 hlöä. Matkustelua tulee välttää.
 • Pappi eikä kanttori tule muistotilaisuuteen

 

VARHAISKASVATUS JA PERHETOIMINTA

Toiminnan jatkuminen tammikuussa, koronavirustilanne huomioiden:

 • Aikuisten suositellaan käyttävän maskeja päiväkerhojen tuonti- ja hakutilanteissa. Mikäli maskeja ei ole, voivat lastenohjaajat ottaa lapsen vastaan ulko-ovelta. Kerhoissa pidämme edelleen hyvää huolta käsihygieniasta sekä kerhotilojen puhtaudesta. Päiväkerhot alkavat viikolla 2. 
 • Alakoululaisten takkatupa toimii 13.1. alkaen, tehostettu hygienia huomioiden. 
 • Leivonta- ja puuhakerho jatkuu 18.1. alkaen, tehostettu hygienia huomioiden.
 • Pyhäkoulut alkavat tammikuussa. Aikuiset voivat osallistua maskia käyttäen. 
 • Perhekerhojen ja muskarin alkamisesta ilmoitetaan myöhemmin.

 

PERUSASIAT

 • Tule vain terveenä
 • Muista turvaväli
 • Pese käsiä usein ja huolellisesti
 • Käytä käsidesiä
 • Yski hihaan tai nenäliinaan
 • Jos epäilet tartuntaa, mene testiin
 • Käytä kasvomaskia, jos turvaväliä ei voi pitää
 • MATKUSTELUA TULEE VÄLTTÄÄ

 

Jos tilanne muuttuu ja uusia ohjeita tulee, toimimme niiden mukaan.

 

Seurakunnan toiminta Facebookissa, lisää täällä.

Ajankohtaista tietoa seurakunnan toiminnasta saa seurakunnan netti- ja facebook-sivuilta sekä Ylä-Kainuu-lehdestä.

Jumalanpalveluksia ja hartausohjelmia voi seurata Yle Radio 1:ssä, Yle Areenassa, www.virtuaalikirkko.fi:ssä, www.radiodei.fi:ssä sekä TV 7:ssä.

Seurakuntalaisten huoliin vastataan myös Kirkon Keskusteluavussa osoitteessa https://kirkonkeskusteluapua.fi/ sekä valtakunnallisessa numerossa 0400 22 11 80 joka päivä, iltaisin kello 18–24 (operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksen mukaisen hinnan).


LISÄTIETOA TILANTEESTA ANTAA
Kirkkoherra Miia Seppänen, p. 0440 615 228
Kirkkoherranvirasto virka-aikana p. 08 617 2321
 


 


PIISPAN OHJE KAINUUN SEURAKUNNILLE

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 10 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen OKM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 21.9.2020 antamaa ohjetta.
Määräys on voimassa ajalla 2.12. – 18.12.2020.

Sen johdosta pidän tarkoituksenmukaisena muun muassa seuraavia toimenpiteitä ajalla 

 1. Jumalanpalveluksia lukuun ottamatta seurakuntien kokoava toiminta on suositeltavaa keskeyttää ja pitää tauolla koko loppuvuoden ajan.
 2. Seurakuntien lakisääteiset jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset tulee toteuttaa kaikissa tilanteissa. Niihin voi kuitenkin osallistua korkeintaan 10 henkilöä. Luku sisältää myös toimituksessa palvelevat. Niissä otetaan huomioon OKM:n ja THL:n antamat turvaohjeet.
 3. Jumalanpalvelukset lähetetään suoratoistona, jotta seurakuntalaiset voivat osallistua niihin etäyhteyksin. Seurakunta huolehtii asian tehokkaasta tiedottamisesta.
 4. Kirkollisiin toimituksiin otetaan korkeintaan 10 henkilöä. Hautajaiset pyritään toimittamaan kaikissa tilanteissa ja pastoraalisista syistä niihin voi osallistua tarpeen vaatiessa myös yli 10 henkilöä.
 5. Muiden kirkollisten toimitusten osalta voidaan sopia myös toimitusten siirtämisestä yli vuoden vaihteen. Toimituksissa tulee välttää pieniä tiloja (esimerkiksi kotikasteet) ja suosia väljiä tiloja (esimerkiksi kirkkotila) ja pientä osallistujajoukkoa.
 6. Alakoululaisten iltapäiväkerhot jatkavat toimintaansa kaupunkien ja kuntien perusopetusta koskevien linjausten ja ohjeiden mukaisesti

 

 


pdf liite

Piispojen ohje 1.6.2020 alkaen

pdf liite

Piispojen ohje 1.8.2020 alkaen

pdf liite

Ehtoollisen vietto .16.2020 alkaen

pdf liite

Piispojen ohje